Triggerpoint therapie

Triggerpoints zijn hypergevoelige delen van een spier die als het ware verkramt zijn. Ze ontstaan in de vliezen rondom de spier. Door stress, overbelasting, slechte voeding of ingeklemde zenuwbanen kunnen triggerpoints in deze vliezen ontstaan. Wanneer de spieren gespannen zijn worden deze triggerpoints actief.

Op de spiervliezen bevinden zich de zogenoemde motorische eindplaten, deze zenden zenuwprikkels uit waardoor de spier zich aanspant. Als de spiervliezen verharden kan het gebeuren dat deze eindplaten in de war raken en zenuwprikkels blijven uitzenden waardoor de spier aangespannen blijft.

Ook kunnen triggerpoints onstaan doordat vliezen te stug en te strak zijn, waardoor bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Hierdoor krijgt de spier en zijn omgeving te maken met afnemende doorbloeding en functiestoornissen.

Behandelen door middel van triggerpointtherapie
Door triggerpointtherapie wordt de normale situatie in de spier hersteld en de kans om opnieuw de spier te overbelasten wordt weggenomen. De behandeling bestaat uit het uitoefenen van druk op de triggerpoints. De druk wordt aangehouden tot de pijn of gevoeligheid grotendeels weg is. Vaak wordt de spier na behandeling op rek gebracht door middel van een stretching. De spier ontspant en de effecten zijn meteen merkbaar.

Wanneer wordt triggerpointtherapie toegepast
– Carpaal Tunnel Syndroom ( tintelingen in de hand)
– Schouder/nekklachten
– ischias (uitstralende pijn in het been)
– Groeipijn
– Hoofdpijn
– Rugpijn
– spierpijn